NorRating og målebrev

Det blir i dag brukt NorRating som respittsystem både i Ullern Cupen generelt samt i 2014 på Oustøyregattaen. LYStabellen brukes ikke lenger, på godt og vondt vil mange mene. Har du ikke målebrev for NorRating eller har du endret seilgarderoben din siden sist båten ble målt? Seilforeningen har snakket med Thor Petter Christoffersen, KNS, som kan måle båten din etter NorRating. Han har tlf. 932 18 435 for avtale. Hvis han ikke kan, ring andre registrerte målere som du finner på www.norlys.org

NorRating er basert på ORC (Offshore Racing Congress), et avansert målesystem som beregner båtens teoretiske fartspotensiale basert på en rekke mål av skrog, rigg og seil etter en beregningsmodell. For alle serieproduserte båter finnes alle skrogmål, slik at det ikke er nødvendig å måle hver båt i detalj. Seil, rigg og enkelte kontrollmål på skrog måles på hver båt. Fast, tobladet eller trebladet foldepropell tas hensyn til. Har du rulleseil eller er alle seilene dine i Dacron får du fratrekk i ratingen. Målingen tar 2-3 timer.

Målebrevet inneholder et hovedmåltall, tall for lite vind, mellomvind og mye vind samt shorthand med spinnaker, men ikke shorthand uten spinnaker. Be om eget målebrev for dette.

I seilasene på tirsdager i Lysakerfjorden og Outsøyaregattaen trenger ikke båter målebrev for SH u/spinnaker. Dette er det gjeldende målesystemet i dag på godt og vondt / for eller i mot. LYStabellene er historie og NorRating er et nytt system man må forholde seg til. Etter det jeg kan se har like båter sjelden like måletall. Det kan være at den ene eller andre båten har f.eks. èn kvm. mer eller mindre seilareal.

Eksempel på målebrev

Seilforeningen minner om seilasene på tirsdager i Lysakerfjorden. Det er en flott treningsøkt som også kommer godt med til vanlig turseiling.

Mvh
Øyvind Mellesdal
Leder Frognerkilen seilforening

Flere nyheter

FLOTT DUGNAD I HAVNA

Flott dugnadsgjeng som gjorde årets jobb i havna. Gangvei og vannkanten ble ryddet, blomsterbed ble luket, rekkverk ble skrapet for å nevne noe. Hele arbeidet

Les mer